Antena Căutare

Ce se dă de pomană în Sâmbăta Floriilor. Gospodinele se pregătesc de acum

Sâmbătă Floriilor sau Sâmbăta lui Lazăr, așa cum mai este cunoscută marea sărbătoare, are o însemnătate importantă pentru creștinii ortodocși. Iată ce se dă de pomană de Moșii de Florii pentru cei care nu mai sunt printre noi!

Masă de pomană Galerie
Ce se dă de pomană în Sâmbăta Floriilor. | Shutterstock.com

Sâmbăta Floriilor este cunoscută în popor și sub denumirea de Moșii de Florii sau de Sâmbăta lui Lazăr, iar gospodinele se pregătesc intens pentru această zi în care se dă de pomană pentru cei adormiți din neam.

Iată ce să dai de pomană pe 27 aprilie pentru cei care nu mai sunt printre noi!

Citește și: Săptămâna Patimilor în 2024, tradiții și obiceiuri. Când este și ce rugăciuni se spun

Moșii de Florii. Ce se dă de pomană în Sâmbăta Floriilor

Creștinii ortodocși respectă cu sfințenie tradițiile și obiceiurile care se transmit din generație în generație, ținând cont de câteva aspecte generale care au rămas neschimbate în pofida trecerii timpului.

În această mare zi cu o deosebită importanță religioasă gospodinele împart alimente în semn de aducere aminte a celor care și-au pierdut viața.

În calendarul ortodox, Sâmbăta lui Lazăr sau Moșii de Florii este ultima sâmbătă în care mai poate avea loc pomenirea celor adormiți înainte de Învierea Mântuitorului Iisus Hristos.

În dimineața acestei zile, creștinii ortodocși merg la biserică pentru a duce pachete cu alimente de post cu scopul de a le da de pomană celor nevoiași.

În general, potrivit tradițiilor din bătrâni, în Sâmbătă Floriilor se oferă neapărat următoarele alimente:

  • fructe
  • legume
  • colaci de post
  • sarmale de post
  • colivă

Citește și: Cât au ajuns să coste ouăle cu doar câteva zile înainte de Paște: „Diferența de preț nu este justificată”

Este important să alegi doar produse de post în cazul în care îți dorești să mai adaugi ceva în pachetele oferite de Moșii de Florii pentru că marea sărbătoare are loc încă în perioada de post a Paștelui.

Prăjiturile, de asemenea, sunt alimente foarte des întâlnite în pachetele de pomană, dar este esențial să verificați atunci când le cumpărați dacă sunt făcute cu ouă, lapte sau alte produse interzise în perioada postului.

În unele zone ale țării, gospodinele preferă să ofere în această zi și haine sau diverse obiecte care le sunt de ajutor celor aflați în nevoie, în funcție de posibilități.

Lumânările ar trebui să fie nelipsite din pachetele de pomană date de Moșii de Florii, acestea fiind un simbol cu o semnificație extrem de importantă. Ele simbolizează aducerea luminii și căldurii în lumea de dincolo pentru a încuraja și însoți sufletele celor care au plecat de printre noi.

De cele mai multe, ori gospodinele aleg să împartă pachetele de pomană atât în rândul vecinilor, la biserică, cât și în cimitire.

Datul de pomană este un gest care dă dovadă de iubire, respect față de cei care au plecat din această lume, și, bineînțeles prin care se păstrează o legătură strânsă cu aceștia.

Citește și: Cum va fi vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. ANM a emis prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni

Pe lângă împărțitul pachetelor, de Moșii de Florii se respectă și o serie de alte tradiții și obiceiuri care au fost păstrate cu mare drag de creștini. Printre acestea regăsim:

  • curățenie în cimitire
  • îmbrăcarea de haine noi
  • aprinderea lumânărilor la biserică și la morminte
  • coacerea plăcintelor de mere
  • colindatul cu povestea lui Lazăr cu crenguțe de salcie sfințite la biserică
  • plantarea florilor
O tânără regretă că și-a tatuat tot corpul, iar acum nu își permite să apeleze la proceduri de îndepărtare. Cum a realiz... O tânără a fost cerută în căsătorie în timpul unei razii a Poliției. Momentul emoționant a fost pus la cale de iubitul e...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x